Hvad er kranio-sakral terapi – KST
Kranio-Sakral Terapi (KST) er en meget blid, men også dybtgående manuel behandlingsform, som arbejder med kroppens egen puls, med det sigte, at påvirke kroppen til selvhelbredelse.
Behandlingen udspringer fra en osteopatisk (manuel-medicinsk) metode, som blev opdaget af den amerikanske læge William Sutherland for hundrede år siden, og er siden blevet videreudviklet verden over. Kranio-Sakral Terapi udøves af og til af læger, tandlæger, sygeplejersker, fysioterapeuter, jordemødre og alternative behandlere, men anvendes også af pårørende til ulykkesramte eller af forældre til et handicappet barn.
Behandlingsformen bygger på en rytme, der ligesom hjertets eller åndedrættets rytme, kan mærkes over hele kroppen. Rytmen kaldes den kranio-sakrale puls og har grundlæggende en hastighed på 6 – 12 gange i minuttet, hvormed cerebrospinalvæsken (hjernevæsken) bevæges rundt omkring hjerne og rygmarv, mellem kraniet og korsbenet (sacrum). Heraf kommer navnet Kranio-Sakral Terapi.
Ud fra en dybere forståelse kaldes den kranio-sakrale rytme også “livets åndedræt”, en slags urpuls eller livsrytme, som vedligeholder og regenerer menneskets krop og sjæl. Behandleren har lært at kontakte disse rytmer og at arbejde med deres afbalancering og harmonisering. Ved hjælp af terapeutens blide tryk kan kroppen ofte selv rette ubalancer, som kan være opstået efter slag eller stød, influenza, chok og andre påvirkninger.
- Hvordan foregår en behandling i praksis?
- Hvad kan kranio-sakral terapi afhjælpe?
- Referencer og litteratur om KST
- -> Link til Foreningen af Kranio-Sakral Terapeuter